DAG VAN DE PRENTKUNST

VIJFDE DAG VAN DE PRENTKUNST.

Op zaterdag 12 oktober 2019 wordt de Vijfde Dag van de Prentkunst gehouden van 10.30 – 16.30 uur. In het Dorpshuis et Legien en in het centrum voor prentkunst Zuideinde 26a+b, 8428 HE Fochteloo. Bijna twintig prentkunstenaars tonen en verkopen hun werk. Demonstraties van Jan van der Meulen van uit Burgum van zijn staaldrukken (een variant op de lithografie). Van der Meulen werkt in het dorpshuis. Antje Veldstra geeft een workshop reductiehoutsnede in het centrum voor prentkunst. De bezoekers mogen kijken hoe dat in zijn werk gaat.

Om 11.00 uur lezing met powerpoint van dr. Peter O. Gerrits over de techniek van de kleurendrukken van Jan Battermann (1909-1999) in de kleine zaal van het dorpshuis. In het centrum is de Battermann-tentoonstelling te bezoeken. Om 14.00 uur in de kleine zaal herneemt Pieter Jonker de lezing van Jan Rhebergen, die de verzamelaar en grafiekpromotor verzorgde in BelgiĆ« en Duitsland over de prentkunst in Nederland in de jaren vijftig en zestig. Zowel de tekst van de lezing en de tachtig dia’s zijn bewaard gebleven. Pieter Jonker zocht zijn oude diaprojector op en hij zal ook vertellen over de Rhebergen-collectie binnen de Stichting Nobilis. In het centrum is de tentoonstelling over de verzamelaar en grafiekpromotor te bekijken.

In het centrum ook verkoop van de laatste Battermann-prenten uit de ateliernalatenschap (i.s.m. Kunsthandel Rob Staphorsius Westzaan).

Deelnemende kunstenaars aan de grote prentenmarkt in de zaal van het Dorpshuis Et Legien: Jan van der Meulen, Peter Kooij, Helene Smit, Anne Brouwer, Peter O. Gerrits, Wijke van der Bij, Peter Kalkowsky, Roel Dragstra, Cees Elzinga, Jan Erik Wedholm, Titia Beukema, Marjolein Terwindt en Tim Blaauw.

Er is ook werk te koop van Manuel Kurpershoek en Tom Thijsse.

Volop dubbele prenten en boeken uit de collectie van de Stichting Nobilis. Prent- en boekhandelaar Henk Weltje uit Doetinchem is er ook. Verkoop van de regionale boekerij van kunstenaar Dirk Kerst Koopmans en boeken uit de biblotheek van Herman Gordijn.

Afsluitend diner in Het Witte Huis Donkerbroek.

Om 18.00 uur het jaarlijkse, feestelijke afsluitend diner. Aanmelden hiervoor is noodzakelijk. info@stichtingnobilis.nl

De entree voor de hele dag is verder gratis met kans op een prachtige prent van het Fochtelooerveen. Koffie, thee, koek, soep, broodjes volop te koop in het Dorpshuis Et Legien.

VRIENDENDAG 15 SEPTEMBER – EEN FOTOVERSLAG

Voorzitter dr. Peter O. Gerrits toont de nieuwe Vriendenprent van Nobilis gemaakt door Antje Veldstra.

Het eerste exemplaar van de Vriendenprent 2019 werd zaterdag 14 september aangeboden aan Jan Seton uit Oosterwolde. Hij is vrijwilliger en werkt twee dagen per week als beheerder van de collectie kleine prenten van de Stichting Nobilis.

Nobilis-voorzitter dr. Peter O. Gerrits samen met kunstenaar Antje Veldstra, die de Vriendenprent 2019 maakte: een prachtige meerkleurenhoutdruk.
V.l.n.r. Ingrid de Wolff-Rhebergen, Alma Evenhuis en Helga Wiertz-Rhebergen snijden de Battermann-taarten aan die Judith Bouma-Litjens uit Fochteloo heeft gemaakt.