workshop kleurenhoutsnede

Workshops succesvol

De workshops die Antje Veldstra op 25, 26 en 27 september aan drie groepen deelnemers heeft gegeven, zijn heel succesvol verlopen. Alle deelnemers waren enthousiast. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat er twee keer een workshop meerkleurenhoutsnede zou worden gegeven, maar de belangstelling was dusdanig dat Antje Veldstra ook op maandag vanuit Groningen af moest reizen naar Fochteloo om de workshop voor een derde keer te geven.  Iedere deelnemer ging met een eigen kleine prent naar huis. Deelneemster Petra Koornneef, die een prachtige houtsnede met een geit maakte: ‘Ja, ik heb genoten en veel geleerd.

Uitsluitend positieve ervaringen

De groepen moeten eigenlijk niet groter dan zes, want iedereen komt voor de eerste keer en heeft veel begeleiding van Antje nodig. Je kijkt nu met nog meer ontzag naar het werk van de kunstenaars, die werken in de techniek van de reductiehoutsnede. Je leert zo’n dag zoveel over hoe Antje de verschillende kleuren inkt maakt, wat iris-druk is en wat je moet doen voordat je de guts in het hout kunt steken. Ik kan iedereen aanraden eens mee te doen. Je hoeft niet een groot tekentalent te bezitten. Nieuwsgierigheid is belangrijker.’

De lunch, de koffie en thee werden verzorgd door Rinnie Veenstra, Judith Bouma en Beint Koopstra. Volgend jaar vanaf 27 augustus is er in het kader van haar nieuwe project Van Veen tot Wad een tentoonstelling van Antje Veldstra in het centrum voor prentkunst in Fochteloo. In september 2022 organiseert Stichting Nobilis opnieuw workshops met Antje Veldstra.

Nieuwe workshops in voorbereiding

Overigens worden ook andere workshops voorbereid. Een workshop etsen van de bekende etser Reinder Homan uit Bakhuizen. Verschillende workshops (o.a. houtgravure en Japanse prentkunsttechniek) van Peter Lazarov, die in de komende weken terugkeert naar Bulgarije. Hij heeft drie jaar achtereen in China gewerkt. De data zijn nog niet bekend, maar als u op de hoogte wilt blijven, stuur even een berichtje naar info@stichtingnobilis.nl of kijk met enige regelmaat naar onze website.

Judith Bouma-Litjens maakte prachtige foto’s van de workshops van 25, 26 en 27 september die u kunt vinden onder de button Ontdekken, foto’s 2021.