Peter Lazarov

Kijken

Bezoek het centrum voor prentkunst. Met regelmaat worden nieuwe exposities van toonaangevende prentkunstenaars ingericht, maar zijn ook werken uit de vaste collectie te bekijken. Of raadpleeg de uitgebreide bibliotheek van het centrum.

 

De entree is gratis, dus... van harte welkom.

Tentoonstelling Sierd Geertsma en streekgenoten

10 juli t/m 3 oktober 2021

125 jaar geleden in Appelscha geboren

Fochteloo. In het centrum voor prentkunst van de Stichting Nobilis is vanaf zaterdag 10 juli tot en met zondag 3 oktober de tentoonstelling ‘Sierd Geertsma en streekgenoten’ te zien. Sierd Geertsma (1896-1985) wonend en werkend in Appelscha was tot halverwege de jaren zestig van de vorige eeuw de enige beroepskunstenaar in de gemeente Ooststellingwerf. Dit jaar is het 125 jaar geleden dat hij in Appelscha geboren werd. Op initiatief van de Stichting Leven en werk Sierd Geertsma wordt dat uitbundig gevierd met tentoonstellingen en bijzondere uitgaven. Tegelijkertijd bestaat die Stichting dit jaar 25 jaar. In Museum Drachten zijn vanaf 8 juli tot 3 oktober vooral schilderijen van Sierd Geertsma te zien in de tentoonstelling ‘De schilder en zijn landschap’. In het centrum voor prentkunst in Fochteloo is er aandacht van 10 juli tot 3 oktober voor zijn houtsneden, tekeningen en vooral zijn toegepast werk. Daarnaast wordt er ook werk van streekgenoten getoond. Van 1 augustus tot 1 november staat er een tentoonstelling in het buitencentrum het Drents-Friese Wold in Appelscha in het teken van de paddenstoelen in het werk van Sierd Geertsma. De tentoonstelling in Fochteloo wordt op zaterdag 10 juli om 11.00 uur geopend door wethouder Esther Verhagen van Ooststellingwerf.

Academie Minerva Groningen

Op 16 juli 1896 werd Sierd Geertsma geboren in Appelscha als zoon in het grote gezin van huisschilder Tjeerd Geerts Geertsma en Wietske Sierds de Vries. Van de twaalf kinderen is alleen zijn zuster Anna ouder dan Sierd. Drie meisjes uit het gezin sterven vrij snel na de geboorte en één jong aan de Spaanse griep. Sierd Geertsma is door een lichamelijke handicap ongeschikt voor het huisschildersvak. Hij heeft slechts aan elke hand één vinger. Zijn voeten vertonen dezelfde afwijking. In het gezin waar hij opgroeit, wordt hij niet ontzien. Vader Tjeerd zou tegen meester Jan Okkinga gezegd hebben: ‘Hij redt zich wel, als u hem maar net zo behandelt als de andere kinderen.’ Okkinga ziet het tekentalent en weet Sierd Geertsma in 1913 als 17-jarige te plaatsen op Academie Minerva in Groningen, mogelijk gemaakt door een groep weldoeners en een koninklijke subsidie. Na een jaar moet hij echter een baantje zoeken en wordt lithograaf bij steen- en offsetdrukkerij Hindriks in Groningen.

Terug in Appelscha

Vier jaar lang werkt hij daarna als reclame-ontwerper bij Van der Ven & Huizinga in Groningen. In die tijd is dat een heel nieuw vakgebied. Advertenties bestaan in die tijd vooral uit tekst en een afbeelding van de winkel of zaak. In de tentoonstelling in Fochteloo is veel van dit vroege werk te zien, waaruit blijkt dat Geertsma niet alleen heel creatief is maar ook gevoel voor humor heeft. Hij maakt voor zijn reclame-ontwerpen ook zelf eigen letters. In 1923 keert hij terug naar Appelscha en woont eerst thuis, waar zijn vader een atelier op zolder bouwt. Zijn werk als reclame-tekenaar neemt af en hij richt zich meer op de schilderkunst.  In 1924 zijn er al tien werken van zijn hand te zien in een tentoonstelling in het gebouw van Kunstlievend Genootschap Pictura aan het Martinikerkhof in Groningen. In 1926 overlijdt zijn vader en in 1930 verhuist het gezin naar de Bruggelaan in Appelscha, waar Sierd sinds 1943 alleen woont. De laatste jaren van zijn leven verblijft hij in het verzorgingshuis ‘Sinnehiem’ in Haulerwijk. Met regelmaat moet hij een boerderij of huis of een bosgezicht of De Kale Duinen in een schilderij vastleggen om af en toe ook inkomen te hebben. Hij leeft uiterst sober en hij leeft voor zijn vrije werk. Naar stijl, onderwerp en techniek kenmerkt het werk zich door een grote verscheidenheid. Hij laat zich niet in een hokje van de kunstgeschiedenis duwen.

De Grote Drie

Drijvende kracht achter de tentoonstelling in Fochteloo en het nieuwe boek ‘Sierd Geertsma in stilte gewerkt’ is Pieter Jonker, die in 1981 als heufdmitwarker van de Stellingwarver Schrieversronte samen met de kunstenaar de uitgave voorbereidt van de Sierd Geertsma-kelinder 1982 met dertien werken van de kunstenaar. De hele oplage van 700 exemplaren is binnen enkele weken uitverkocht. Pieter Jonker organiseert daarna samen met de Culturele Raad Ooststellingwerf de tentoonstelling ‘Sierd Geertsma 85 jaor’ in de Meulehoeve in Oosterwolde in januari 1982. Veertig jaar geleden zoekt hij Geertsma op in zijn huis aan de Bruggelaan in Appelscha. ‘Waor blift de tied?’ vraagt hij zich af. In zijn beleving zijn er drie kunstenaars in het interbellum (de periode tussen de beide wereldoorlogen) en die ook na de Tweede Wereldoorlog volop actief zijn en die in die periode het gezicht bepalen van de beide Stellingwerven in de beeldende kunst. Naast Sierd Geertsma zijn dat Johannes Mulders (1899-1989) en Dirk Kerst Koopmans (1906-1998). Daarom kiest hij nadrukkelijk voor een tentoonstelling van de Grote Drie, zoals hij ze noemt. Verder is er ook werk te zien van onder andere Harm Ellens, Johann Gütlich, Sipke Teijema, Jan Abraham Bakker en Johan Hemkes. Pieter Jonker: ‘In 2019 verscheen bij de uitgeverij van Stichting Nobilis een boek over leven en werk van Johannes Mulders. Vroeger was ik al betrokken bij de uitgave van een boek over Dirk Kerst Koopmans. Sierd Geertsma stond nog op mijn wensenlijst van uit te geven boeken. Een droom gaat in vervulling. Jammer dat we niet nog wat meer werk van Sierd Geertsma in onze eigen collectie hebben, want van de beide andere kunstenaars beheren we de ateliernalatenschap.’

Grietje Postma van 9 oktober 2021 tot en met 12 december 2021

De tentoonstelling omvat nieuw werk van Grietje Postma. Ja, wie herinnert zich niet de succesvolle tentoonstelling en het prachtig boek van Grietje Postma, dat helaas is uitverkocht. Grietje Postma maakt de Vriendenprent 2021 van de Stichting Nobilis. Vrienden kunnen zich aanmelden voor een minimale donatie van dertig euro. Op dit moment telt de Vriendenorganisatie 192 vrienden en vriendinnen. Vrienden worden uitgenodigd voor alle activiteiten van de Stichting Nobilis, krijgen kortingen en de jaarlijkse Vriendenprent.

Tegelijkertijd met de tentoonstelling van Grietje Postma is er ook een tentoonstelling over de Verkade-albums en hun kunstenaars tegelijkertijd met foto’s van natuurfotografe Judith Bouma.  Zij verzorgt samen met Pieter Jonker een lezing met PowerPointpresentatie (op aanvraag voor groepen). In die presentatie wisselen foto’s van de aquarellen van planten, dieren, vogels en insecten uit de Verkade-albums (die ook in het Fochtelooerveen voorkomen) af met foto’s van Judith Bouma van diezelfde levende natuur. Groepen kunnen zich aanmelden voor zo’n presentatie (wordt gehouden in het Dorpshuis) die dan vervolgt wordt met een bezoek aan de tentoonstelling van Grietje Postma en de tentoonstelling van de Verkade-albums en de natuurfoto’s van Judith Bouma in het naastgelegen centrum voor prentkunst.

Programma's voor groepen

Stichting Nobilis start in Fochteloo met een nieuwe activiteit: dag- arrangementen voor groepen en op maat gemaakt. Judith Bouma-Litjens en Pieter Jonker nemen het initiatief om programma’s samen te stellen voor groepen, die een dag in Fochteloo te gast willen zijn. Programma’s waar kunst, cultuur, geschiedenis, natuur en landschap in Fochteloo hand-in-hand gaan.

’s Ochtends is er om 10.00 uur ontvangst koffie/thee met koek in het centrum voor prentkunst met een lezing met PowerPointpresentatie en een rondgang door het gebouw met toelichting door Pieter Jonker of een lezing met PowerPointpresentatie over de natuur van het Fochtelooërveen door Judith Bouma-Litjens. Daarna een lunch in het Dorpshuis Et Legien.

’s Middags kunnen de beide lezingen met PowerPointpresentaties ook verzorgd worden, maar kan er ook gekozen worden uit een aanbod van diverse activiteiten: een wandeling of fietstocht door het Fochtelooërveen, een tocht met de boevenbus van het Gevangenismuseum Veenhuizen, een historische rondleiding door de Kampen Ybenheer  en Oranje in Fochteloo, te gaan klootschieten of jeu de boulen of een informatief programma over de geschiedenis van Fochteloo te volgen. Alles hangt af of de deelnemers mobiel zijn en waar de voorkeuren van een groep liggen. Eind van de dag is rond 16.30 uur.

De uiteindelijke kosten hangen af van de kosten van het middagprogramma. Vanaf 25,00 euro, lunch, koffie en thee inbegrepen. U begrijpt wellicht dat bij een fietstocht fietsen gehuurd moeten worden. Dat brengt extra kosten mee en dat geldt ook voor de boevenbus.

Het programma is toe te spitsen op allerlei doelgroepen: jong, oud, familiereunie’s, bedrijfsuitjes, teambuilding, reisgezelschappen, de jaarlijkse reis van uw vereniging, hei-dagen of vrijwilligers-uitjes. Wilt u ruimte inlassen voor ongestoord een eigen vergadering of bespreking. Alles is mogelijk.
Samen bespreekt u met Judith Bouma uw programmawensen, daarna krijgt u een offerte en kunt u definitief een afspraak maken als het naar wens is.

Ook blijft de mogelijkheid voor een bezoek van een dagdeel aan het centrum voor prentkunst. U krijgt een lezing met PowerPointpresentatie en een rondleiding door het centrum, koffie/thee met koek inbegrepen. Kosten: 5,00 euro per persoon. Pieter Jonker is dan uw gastheer.

Wilt u meer weten of in gesprek: stuur een mail

Bellevue Fochteloo - Foto: Judith Bouma
Kraanvogels in het Fochelooërveen - Foto Judith Bouma
Het vrouwtje van het Heideblauwtje - Foto: Judith Bouma

Openingstijden

Van harte welkom!

Het centrum voor prentkunst van de Stichting Nobilis is vanaf 25 april 2021 op donderdag- tot en met zondagmiddag van 13.30 – 16.30 uur geopend.

Gratis entree!

Stichting Nobilis Centrum voor prentkunst

Zuideinde 26b
8428 HE Fochteloo
06 38392840

Plan uw route

Plan eenvoudig uw route naar Nobilis- centrum voor prentkunst in Fochteloo. Parkeren is gratis!

 

route

Openingstijden

Donderdag tot en met zondag van 13:30 tot 16:30 uur.

Reserveer uw tijdslot

 

Route

Plan uw route

Contact:

Bezoekadres
Zuideinde 26B
8428 HE  Fochteloo

Postadres
Lange Akker 24
8431 PG  Oosterwolde

T: 06 38 39 28 40

KvK: 41003933

E: info@stichtingnobilis.nl