Peter Lazarov

Kijken

Bezoek het centrum voor prentkunst. Met regelmaat worden nieuwe exposities van toonaangevende prentkunstenaars ingericht, maar zijn ook werken uit de vaste collectie te bekijken. Of raadpleeg de uitgebreide bibliotheek van het centrum.

 

De entree is gratis, dus... van harte welkom.

Exposities Eline Brontsema en Zdenĕk Mézl

Vanaf zondag 17 maart tot en met zondag 2 juni 2024 te zien bij Centrum voor prentkunst Nobilis.

Eline Brontsema

Toen ze vroeger naar de Academie Minerva ging, vond Eline Brontsema (1988) niet de juiste aansluiting en besloot een studie filosofie te volgen, die ze na vijf jaar succesvol afsloot. Ze werd streektaalfunctionaris in Groningen, maar het bloed kroop waar het niet gaan kan. In 2014 besloot Eline de Klassieke Academie voor Beeldende Kunst in Groningen te volgen. Eerst schilderen, maar daarna ontdekte zij bij docent Siemen Dijkstra de kleurenhoutsnede. Het is een particuliere en dure opleiding, maar ze nam een bijbaantje in de thuiszorg. Van 2014 tot 2020 volgde ze deze opleiding en kon die in 2020 succesvol afronden. Het laatste studiejaar maakte ze een serie van tien kleurenhoutsneden van de boerderij Euvelgunnerheem nabij de stad Groningen. Deze serie is ook te zien in Fochteloo. Het is duidelijk dat ze een voorliefde ontwikkelde voor interieur-prenten. Opmerkelijk is het dat zij vanaf 2021 zelf ook als docente houtsnede is geworden aan de Klassieke Academie als opvolger van Siemen Dijkstra. Ze wisselt graag het schilderen af met het maken van houtsneden. Ze vertelt daarover: ‘Bij schilderen ben jij vrij om op elk moment zaken aan te passen. Bij houtsnedes maken moet je heel gestructureerd werken. Er is geen weg terug. Al die verschillende werkzaamheden zoals de berken triplexplaat prepareren, het tekenen, het snijden, het mengen van de kleuren en dan het drukken. Altijd ben je benieuwd naar het resultaat.’

Eline Bronsema - Reparatiedoos I 2022 I houtsnede I 26,7 x 17,1 cm I oplage: 19
Eline Brontsema - Naaidoos I 2022 I houtsnede I 33,7 x 40,3 cm I oplage: 28
Eline Brontsema - Doosje I 2022 I houtsnede I 13 x 13 cm I oplage: 57
Eline Brontsema - Het Antiquariaat I 2021 I houtsnede I 41 x 54,5 cm I oplage: 21 I 33 drukgangen (uitverkocht)

Zdenĕk Mézl (21-10-1934 - 23-5-2016)

De tweede tentoonstelling in het centrum voor prentkunst is het werk van de Praagse houtgraveur Zdenek Mezl (1934-2006). Van zijn hand zijn vooral kleinere, humoristische houtgravures te zien. Stichting Nobilis toont ook de originele blokken, waar Mezl zijn werk in gegraveerd heeft. Verder talrijke boeken die Mezl illustreerde met houtgravures. Een paar jaar geleden kreeg Stichting Nobilis een vijftal olieverf schilderijen van Mezl geschonken door mevrouw Van Heerde uit Steenwijk. Reden genoeg om ze nu in deze tentoonstelling te laten zien. Tsjechië is een paradijs voor de grafiekliefhebber.

Zdeňek Mézl,, EL, 247 x 173 mm
Zdenĕk Mézl, CS, X2, 1969, 100 x 227 mm
Zdenĕk Mézl, CS, X2, 73 x 110 mm

Expositie Jan van der Meulen

Vanaf zondag 16 juni 2024 tot en met zondag 1 september zijn bij Nobilis de kleurenlitho’s van Jan van der Meulen uit Burgum te zien.

Lees verder

Expositie Elsbeth Cochius

Van zondag 16 juni 2024 tot en met zondag 1 september exposeert Elsbeth Cochius uit Enschede met lino’s en zeefdrukken bij Nobilis.

Lees verder

Programma's voor groepen

Stichting Nobilis start in Fochteloo met een nieuwe activiteit: dag- arrangementen voor groepen en op maat gemaakt. Judith Bouma-Litjens en Pieter Jonker nemen het initiatief om programma’s samen te stellen voor groepen, die een dag in Fochteloo te gast willen zijn. Programma’s waar kunst, cultuur, geschiedenis, natuur en landschap in Fochteloo hand-in-hand gaan.

’s Ochtends is er om 10.00 uur ontvangst koffie/thee met koek in het centrum voor prentkunst met een lezing met PowerPointpresentatie en een rondgang door het gebouw met toelichting door Pieter Jonker of een lezing met PowerPointpresentatie over de natuur van het Fochtelooërveen door Judith Bouma-Litjens. Daarna een lunch in het Dorpshuis Et Legien.

’s Middags kunnen de beide lezingen met PowerPointpresentaties ook verzorgd worden, maar kan er ook gekozen worden uit een aanbod van diverse activiteiten: een wandeling of fietstocht door het Fochtelooërveen, een tocht met de boevenbus van het Gevangenismuseum Veenhuizen, een historische rondleiding door de Kampen Ybenheer  en Oranje in Fochteloo, te gaan klootschieten of jeu de boulen of een informatief programma over de geschiedenis van Fochteloo te volgen. Alles hangt af of de deelnemers mobiel zijn en waar de voorkeuren van een groep liggen. Eind van de dag is rond 16.30 uur.

De uiteindelijke kosten hangen af van de kosten van het middagprogramma. Vanaf 25,00 euro, lunch, koffie en thee inbegrepen. U begrijpt wellicht dat bij een fietstocht fietsen gehuurd moeten worden. Dat brengt extra kosten mee en dat geldt ook voor de boevenbus.

Het programma is toe te spitsen op allerlei doelgroepen: jong, oud, familiereunie’s, bedrijfsuitjes, teambuilding, reisgezelschappen, de jaarlijkse reis van uw vereniging, hei-dagen of vrijwilligers-uitjes. Wilt u ruimte inlassen voor ongestoord een eigen vergadering of bespreking. Alles is mogelijk.
Samen bespreekt u met Judith Bouma uw programmawensen, daarna krijgt u een offerte en kunt u definitief een afspraak maken als het naar wens is.

Ook blijft de mogelijkheid voor een bezoek van een dagdeel aan het centrum voor prentkunst. U krijgt een lezing met PowerPointpresentatie en een rondleiding door het centrum, koffie/thee met koek inbegrepen. Kosten: 5,00 euro per persoon. Pieter Jonker is dan uw gastheer.

Wilt u meer weten of in gesprek: stuur een mail

Bellevue Fochteloo - Foto: Judith Bouma
Kraanvogels in het Fochelooërveen - Foto Judith Bouma
Het vrouwtje van het Heideblauwtje - Foto: Judith Bouma

Openingstijden

Het centrum voor prentkunst van de Stichting Nobilis is op donderdag- tot en met zondagmiddag van 13.30 – 16.30 uur geopend.

Gratis entree!

Stichting Nobilis Centrum voor prentkunst

Zuideinde 26b
8428 HE Fochteloo
06 38392840

Plan uw route

Plan eenvoudig uw route naar Nobilis- centrum voor prentkunst in Fochteloo. Parkeren is gratis!

 

route

Openingstijden

Donderdag tot en met zondag van 13:30 tot 16:30 uur.

 

Route

Plan uw route

Contact:

Bezoekadres
Zuideinde 26B
8428 HE  Fochteloo

Postadres
Lange Akker 24
8431 PG  Oosterwolde

T: 06 38 39 28 40

KvK: 41003933

E: info@stichtingnobilis.nl