Peter Lazarov

Kijken

Bezoek het centrum voor prentkunst. Met regelmaat worden nieuwe exposities van toonaangevende prentkunstenaars ingericht, maar zijn ook werken uit de vaste collectie te bekijken. Of raadpleeg de uitgebreide bibliotheek van het centrum.

 

De entree is gratis, dus... van harte welkom.

Tentoonstelling Drukker om ‘e Noord.

aldrik-salverda-houtsnede-2000
Aldrik Salverda, houtsnede, 2000

Zondag 4 oktober tot en met zondag 13 december 2020

Fochteloo. In het centrum voor prentkunst in Fochteloo worden de voorbereidingen getroffen voor een bijzondere tentoonstelling ‘Drukker om ’e Noord’, die vanaf zondag 4 oktober tot en met 13 december te zien is op donderdag- tot en met zondagmiddag 13.30 – 16.30 uur. Een tentoonstelling die verspreid is over drie locaties te weten in Fochteloo, maar ook in Kunstlievend Genootschap Pictura in Groningen en het Centrum voor Beeldende Kunst in Emmen. Drie tentoonstellingen die elk een verschillende inhoud hebben, maar alles te maken hebben met één man: Aldrik Salverda uit Kiel Windeweer. Hij koos voor een project met noordelijke kunstenaars en noordelijke dichters. Naast dat hij zelf prentkunstenaar is, heeft hij gedurende 35 jaar ook veel voor andere grafici prenten gedrukt. Uit elke provincie vroeg hij de medewerking van twee kunstenaars en één dichter. Friesland wordt vertegenwoordigd door twee kunstenaars uit Oldeberkoop: Christiaan Kuitwaard en Peter Hiemstra, Drenthe door Eline Krottje en Ine van den Heuvel en Groningen door Annemiek Vos en Aldrik Salverda zelf. Elke kunstenaar maakte een nieuwe prent, die opgenomen wordt in een speciale map en daar worden op groot formaat drie nieuwe gedichten aan toegevoegd. Salverda koos voor de Friese dichter Eeltsje Hettinga, de Drentse dichter Suze Sanders en de Groninger Tonko Ufkens. De map verschijnt in een oplage van vijftig exemplaren, waarvan er 35 in de handel komen. De presentatie vindt plaats tijdens de opening in Fochteloo op 3 oktober in Dorpshuis Et Legien. Door de corona-maatregelen is de opening ditmaal alleen toegankelijk voor genodigden. Nobilis-voorzitter Peter O. Gerrits laat weten dat het bestuur van de Stichting bijzonder vereerd is met de presentatie van de prachtige grafiekmap en de bijzondere tentoonstelling in Fochteloo.

Aldrik Salverda

De tentoonstelling laat niet alleen de zes nieuwe prenten zien naast werk van Aldrik Salverda (1952), maar ook prenten van de kunstenaar waarvoor hij werk gedrukt heeft. Altijd kreeg hij een exemplaar van de prenten van anderen, die door hem gedrukt waren. Die prenten worden tijdens de drie tentoonstellingen getoond, maar ook verkocht. Zo drukte hij voor Jan van der Zee (van de Groninger Ploeg), Jan Loman, Fie Werkman, Martien Klompien, Jo van Dijk, Ruloff Manuputty, Arie Zuidersma en Siep van den Berg. En recenter drukte hij prenten voor Han Bennink, Tineke van der Berg, Herman van Hoogdalem en Anke Slooff. Soms drukte hij complete mappen voor hen. Aldrik Salverda is gespecialiseerd in zeefdruk, lithografie en houtdruk. Hij geeft cursussen in het Grafisch Centrum Groningen en verzorgde tal van gastlessen op scholen in Groningen en Drenthe. Hij is een bewonderaar van het werk van Victor Vasarely (1906-1997).  Door een verhaal van Pierre Janssen (destijds directeur van het Gemeentemuseum Arnhem) op de middelbare school werd de jonge Aldrik enthousiast gemaakt voor de beeldende kunst. Eerst ging hij naar de Vrije Academie in Den Haag en later naar de Academie Minerva in Groningen. Leraren Martin Tissing, Karl Pelgrom en de Ruud de Roode zorgden ervoor dat hij op het goede spoor kwam. Hij kwam in die tijd ook in contact met Henri de Wolf van Galerie Forma Aktua in Groningen. Bij elke tentoonstelling werd een bijzondere prent gedrukt en zo rolde Aldrik het Groninger kunstleven in. Pieter Jonker van Nobilis schreef voor het herfstnummer van ‘Grafiekwereld’ een uitvoerig artikel over de vele activiteiten van Aldrik Salverda.

Exposities in aantocht

Winterstop vanaf 14 december 2020

nobilis-expositie

Vanaf 14 december 2020 start de gebruikelijke winsterstop voor Nobilis. Nieuwe exposities zijn in voorbereiding, maar een vastgestelde expositieagenda is nog niet beschikbaar.

Volg Nobilis op Facebook voor het laatste nieuws over de komende exposities, of check de website voor het laatste nieuws

Programma's voor groepen

Stichting Nobilis start in Fochteloo met een nieuwe activiteit: dag- arrangementen voor groepen en op maat gemaakt. Judith Bouma-Litjens en Pieter Jonker nemen het initiatief om programma’s samen te stellen voor groepen, die een dag in Fochteloo te gast willen zijn. Programma’s waar kunst, cultuur, geschiedenis, natuur en landschap in Fochteloo hand-in-hand gaan.

’s Ochtends is er om 10.00 uur ontvangst koffie/thee met koek in het centrum voor prentkunst met een lezing met PowerPointpresentatie en een rondgang door het gebouw met toelichting door Pieter Jonker of een lezing met PowerPointpresentatie over de natuur van het Fochtelooërveen door Judith Bouma-Litjens. Daarna een lunch in het Dorpshuis Et Legien.

’s Middags kunnen de beide lezingen met PowerPointpresentaties ook verzorgd worden, maar kan er ook gekozen worden uit een aanbod van diverse activiteiten: een wandeling of fietstocht door het Fochtelooërveen, een tocht met de boevenbus van het Gevangenismuseum Veenhuizen, een historische rondleiding door de Kampen Ybenheer  en Oranje in Fochteloo, te gaan klootschieten of jeu de boulen of een informatief programma over de geschiedenis van Fochteloo te volgen. Alles hangt af of de deelnemers mobiel zijn en waar de voorkeuren van een groep liggen. Eind van de dag is rond 16.30 uur.

De uiteindelijke kosten hangen af van de kosten van het middagprogramma. Vanaf 25,00 euro, lunch, koffie en thee inbegrepen. U begrijpt wellicht dat bij een fietstocht fietsen gehuurd moeten worden. Dat brengt extra kosten mee en dat geldt ook voor de boevenbus.

Het programma is toe te spitsen op allerlei doelgroepen: jong, oud, familiereunie’s, bedrijfsuitjes, teambuilding, reisgezelschappen, de jaarlijkse reis van uw vereniging, hei-dagen of vrijwilligers-uitjes. Wilt u ruimte inlassen voor ongestoord een eigen vergadering of bespreking. Alles is mogelijk.
Samen bespreekt u met Judith Bouma uw programmawensen, daarna krijgt u een offerte en kunt u definitief een afspraak maken als het naar wens is.

Ook blijft de mogelijkheid voor een bezoek van een dagdeel aan het centrum voor prentkunst. U krijgt een lezing met PowerPointpresentatie en een rondleiding door het centrum, koffie/thee met koek inbegrepen. Kosten: 5,00 euro per persoon. Pieter Jonker is dan uw gastheer.

Wilt u meer weten of in gesprek: stuur een mail

Bellevue Fochteloo - Foto: Judith Bouma
Kraanvogels in het Fochelooërveen - Foto Judith Bouma
Het vrouwtje van het Heideblauwtje - Foto: Judith Bouma

Openingstijden

Het centrum voor prentkunst van de Stichting Nobilis is van 13 juni  tot en met 13 december 2020 geopend op donderdag- tot en met zondagmiddag van 13.30 – 16.30 uur.

Gratis toegang. Het is nodig om een tijdslot voor uw bezoek te reserveren.

 

Stichting Nobilis Centrum voor prentkunst

Zuideinde 26b
8428 HE Fochteloo
06 38392840

mondmasker

Het dragen van een mondmasker is verplicht

In het centrum voor prentkunst is met ingang van 15 oktober 2020 het dragen van een mondmasker verplicht. Desgewenst verstrekt het centrum een mondmasker aan bezoekers.

Plan uw route

Plan eenvoudig uw route naar Nobilis- centrum voor prentkunst in Fochteloo. Parkeren is gratis!

 

Openingstijden

Donderdag tot en met zondag van 13:30 tot 16:30 uur.

Reserveer uw tijdslot

 

Route

Plan uw route

Contact:

Bezoekadres
Zuideinde 26B
8428 HE  Fochteloo

Postadres
Lange Akker 24
8431 PG  Oosterwolde

T: 06 38 39 28 40

E: info@stichtingnobilis.nl