Peter Lazarov

Nieuwe tentoonstelling Prentkunst in en om Zutphen 25 april 2021-27 juni 2021

De tentoonstelling Prentkunst in en om Zutphen omvat werk van o.a. lino’s van Peter Kooij, etsen van Wim van der Meij, werk van Jeanne Bieruma Oosting, materiaal uit de schenking van Dr. Chris Schriks (Warnsveld), etsen van Ank Spronk-Feenstra, schilderijen van het aanstormend talent Linde Leij, kleine prentkunst van Charles Glaude Behrens, prenten van Peter Kalkowsky en werken op papier van Sandra van de Griendt (ook een aantal buitenobjecten), lino’s en houtsneden van Cees Andriessen en van Camiel Andriessen.
Tijdens de tentoonstelling wordt ook de grafiek van Jan Mankes getoond uit de Nobilis-collectie.
De tentoonstelling hangt door het hele gebouw en de tafelvitrines zijn rijk gevuld.

Tentoonstelling Erik van Ommen

We proberen ook nog een kleine tentoonstelling te maken van Erik van Ommen ter gelegenheid van het verschijnen van het Nobilis cahier 14.

De opening wordt op 24 april gevierd met alleen de deelnemende kunstenaars en de betrokkenen, omdat de verwachting is dat er dan nog wel beperkende maatregelen van kracht zullen zijn. Bij dit project dat o.a. mogelijk werd gemaakt door een bijdrage van de gemeente Zutphen verscheen een publicatie, die tijdens de tentoonstelling volop verkrijgbaar is.

Op zondag 25 april weer voor publiek geopend

Op zondag 25 april gaan we weer open voor publiek mits het rijksbeleid dat toestaat. Volg onze website voor actuele informatie. De tentoonstelling eindigt op zondag 27 juni 2021. Het weekend erna zijn we gesloten vanwege de opbouw van de Geertsma-tentoonstelling.

Peter Kooij, Bult van Ketjen, Zutphen, lino, 2016 Wim van der Meij, schepen, ets, 1991 Peter Kalkowsky, Hearbeat,, 16 kleuren draaddruk, 2015-157

Kijken

Bezoek het centrum voor prentkunst. Met regelmaat worden nieuwe exposities van toonaangevende prentkunstenaars ingericht, maar zijn ook werken uit de vaste collectie te bekijken. Of raadpleeg de uitgebreide bibliotheek van het centrum.

 

De entree is gratis, dus... van harte welkom.

Exposities in aantocht

Sierd Geertsma-tentoonstelling van 10 juli 2021 tot en met 3 oktober 2021

Tijdens de Sierd Geertsma-tentoonstelling worden er in het centrum met regelmaat lezingen gehouden over leven en werk van Sierd Geertsma. Er worden ook tal van rand-activiteiten georganiseerd. Wij brengen u op de hoogte. De tentoonstelling is te bezoeken van 10 juli tot en met 3 oktober op donderdag- tot en met zondagmiddag van 13.30 – 16.30 uur en loopt parallel aan de tentoonstelling in Museum Drachten.

Grietje Postma van 9 oktober 2021 tot en met 12 december 2021

De tentoonstelling omvat nieuw werk van Grietje Postma. Ja, wie herinnert zich niet de succesvolle tentoonstelling en het prachtig boek van Grietje Postma, dat helaas is uitverkocht. Grietje Postma maakt de Vriendenprent 2021 van de Stichting Nobilis. Vrienden kunnen zich aanmelden voor een minimale donatie van dertig euro. Op dit moment telt de Vriendenorganisatie 161 vrienden en vriendinnen. Vrienden worden uitgenodigd voor alle activiteiten van de Stichting Nobilis, krijgen kortingen en de jaarlijkse Vriendenprent.

Tegelijkertijd met de tentoonstelling van Grietje Postma is er ook een tentoonstelling over de Verkade-albums en hun kunstenaars tegelijkertijd met foto’s van natuurfotografe Judith Bouma.  Zij verzorgt samen met Pieter Jonker een lezing met PowerPointpresentatie (op aanvraag voor groepen). In die presentatie wisselen foto’s van de aquarellen van planten, dieren, vogels en insecten uit de Verkade-albums (die ook in het Fochtelooerveen voorkomen) af met foto’s van Judith Bouma van diezelfde levende natuur. Groepen kunnen zich aanmelden voor zo’n presentatie (wordt gehouden in het Dorpshuis) die dan vervolgt wordt met een bezoek aan de tentoonstelling van Grietje Postma en de tentoonstelling van de Verkade-albums en de natuurfoto’s van Judith Bouma in het naastgelegen centrum voor prentkunst.

Programma's voor groepen

Stichting Nobilis start in Fochteloo met een nieuwe activiteit: dag- arrangementen voor groepen en op maat gemaakt. Judith Bouma-Litjens en Pieter Jonker nemen het initiatief om programma’s samen te stellen voor groepen, die een dag in Fochteloo te gast willen zijn. Programma’s waar kunst, cultuur, geschiedenis, natuur en landschap in Fochteloo hand-in-hand gaan.

’s Ochtends is er om 10.00 uur ontvangst koffie/thee met koek in het centrum voor prentkunst met een lezing met PowerPointpresentatie en een rondgang door het gebouw met toelichting door Pieter Jonker of een lezing met PowerPointpresentatie over de natuur van het Fochtelooërveen door Judith Bouma-Litjens. Daarna een lunch in het Dorpshuis Et Legien.

’s Middags kunnen de beide lezingen met PowerPointpresentaties ook verzorgd worden, maar kan er ook gekozen worden uit een aanbod van diverse activiteiten: een wandeling of fietstocht door het Fochtelooërveen, een tocht met de boevenbus van het Gevangenismuseum Veenhuizen, een historische rondleiding door de Kampen Ybenheer  en Oranje in Fochteloo, te gaan klootschieten of jeu de boulen of een informatief programma over de geschiedenis van Fochteloo te volgen. Alles hangt af of de deelnemers mobiel zijn en waar de voorkeuren van een groep liggen. Eind van de dag is rond 16.30 uur.

De uiteindelijke kosten hangen af van de kosten van het middagprogramma. Vanaf 25,00 euro, lunch, koffie en thee inbegrepen. U begrijpt wellicht dat bij een fietstocht fietsen gehuurd moeten worden. Dat brengt extra kosten mee en dat geldt ook voor de boevenbus.

Het programma is toe te spitsen op allerlei doelgroepen: jong, oud, familiereunie’s, bedrijfsuitjes, teambuilding, reisgezelschappen, de jaarlijkse reis van uw vereniging, hei-dagen of vrijwilligers-uitjes. Wilt u ruimte inlassen voor ongestoord een eigen vergadering of bespreking. Alles is mogelijk.
Samen bespreekt u met Judith Bouma uw programmawensen, daarna krijgt u een offerte en kunt u definitief een afspraak maken als het naar wens is.

Ook blijft de mogelijkheid voor een bezoek van een dagdeel aan het centrum voor prentkunst. U krijgt een lezing met PowerPointpresentatie en een rondleiding door het centrum, koffie/thee met koek inbegrepen. Kosten: 5,00 euro per persoon. Pieter Jonker is dan uw gastheer.

Wilt u meer weten of in gesprek: stuur een mail

Bellevue Fochteloo - Foto: Judith Bouma
Kraanvogels in het Fochelooërveen - Foto Judith Bouma
Het vrouwtje van het Heideblauwtje - Foto: Judith Bouma

Openingstijden

Het centrum voor prentkunst van de Stichting Nobilis is van 13 juni  tot en met 13 december 2020 geopend op donderdag- tot en met zondagmiddag van 13.30 – 16.30 uur.

Gratis toegang. Het is nodig om een tijdslot voor uw bezoek te reserveren.

 

Stichting Nobilis Centrum voor prentkunst

Zuideinde 26b
8428 HE Fochteloo
06 38392840

mondmasker

Het dragen van een mondmasker is verplicht

In het centrum voor prentkunst is met ingang van 15 oktober 2020 het dragen van een mondmasker verplicht. Desgewenst verstrekt het centrum een mondmasker aan bezoekers.

Plan uw route

Plan eenvoudig uw route naar Nobilis- centrum voor prentkunst in Fochteloo. Parkeren is gratis!

 

Openingstijden

Donderdag tot en met zondag van 13:30 tot 16:30 uur.

Reserveer uw tijdslot

 

Route

Plan uw route

Contact:

Bezoekadres
Zuideinde 26B
8428 HE  Fochteloo

Postadres
Lange Akker 24
8431 PG  Oosterwolde

T: 06 38 39 28 40

E: info@stichtingnobilis.nl