Peter Lazarov

Kijken

Bezoek het centrum voor prentkunst. Met regelmaat worden nieuwe exposities van toonaangevende prentkunstenaars ingericht, maar zijn ook werken uit de vaste collectie te bekijken. Of raadpleeg de uitgebreide bibliotheek van het centrum.

 

De entree is gratis, dus... van harte welkom.

Nieuwe meerkleuren hout- en linosnedes van Grietje Postma

NobilisCahier15-GrietjePostma

Fochteloo. Vanaf zondag 10 oktober kan in het centrum voor prentkunst de nieuwe tentoonstelling bezocht worden met meerkleuren hout- en linosnedes van Grietje Postma uit Drachten. In 2016 verscheen er bij de Stichting Nobilis bij een overzichtstentoonstelling van haar werk in Fochteloo het boek ‘Grietje Postma Gesneden stilte’ Het boek is al langere tijd uitverkocht. De tentoonstelling die zaterdag opent tijdens de Vriendendag van de Stichting Nobilis toont haar nieuwe werk dat ze sinds 2016 heeft gemaakt. Behalve kleurenhoutsneden heeft ze ook een aantal linosneden in kleur gemaakt. Op de Vriendendag die in het Dorpshuis Et Legien wordt gehouden wordt de nieuwste publicatie over Grietje Postma gepresenteerd. Het is Nobilis cahier 15. Sijtze Veldema van Stilet Vormgeving uit Dwingeloo verzorgt de uitgave, die ruim vijftig afbeeldingen telt en in een oplage van duizend stuks verschijnt in samen werking met een landelijke organisatie op het terrein van de prentkunst. De Nobilis cahiers zijn een serie boekjes van 48 pagina’s die aandacht schenken aan kunstenaars, die in Fochteloo exposeren of aan kunstenaars wier ateliernalatenschap zich in het centrum voor prentkunst bevindt. Volgend jaar staan er drie cahiers op stapel: over Jeanne Bieruma Oosting, over Cees Andriessen uit Apeldoorn en over Jan van der Meulen uit Burgum. Op dit moment werkt de uitgeverij van de Stichting ook aan een aantal boeken: over Sierd Geertsma, Karel Wetselaar, Tom Thijsse, Antje Veldstra en Herman Gordijn. Pieter Jonker: ‘Ja, dat is een ambitieus programma, maar door al die publicaties die onze tentoonstellingen begeleiden, zetten we het centrum voor prentkunst nog beter op de kaart. We geven meer boeken uit dan het Fries Museum in Leeuwarden. We worden door tal van fondsen gesteund en het is ons gelukt om meerdere nieuwe auteurs aan ons fonds te verbinden.’ Vriendenprent Op 9 oktober wordt niet alleen de nieuwe tentoonstelling…

Lees verder

Uniek project: tentoonstelling natuurfotografe Judith Bouma met lezingenprogramma

blauwborstje

Fochteloo. Vanaf zondag 10 oktober tot en met zondag 12 december is er in het centrum voor prentkunst van de Stichting Nobilis een tentoonstelling te zien met foto’s van het Fochtelooerveen van natuurfotografe Judith Bouma-Litjens. Zij woont al jaar en dag met haar man Jan in Fochteloo en is actief geweest voor Natuurmonumenten met het tellen van een zeldzame vlinder in ons land, het veenhooibeestje, maar ook met activiteiten voor kinderen. Op Schiermonnikoog heeft ze voor Natuurmonumenten gewerkt als invalkracht. Judith Bouma is vaak in het Fochtelooerveen te vinden en altijd met de fotocamera in de aanslag. Haar website met natuurfoto’s van het Fochtelooerveen wordt vaak bezocht. Haar foto’s worden met regelmaat in tijdschriften geplaatst, zoals de Friesland Post. Ook in tal van boeken werden haar foto’s opgenomen. In 2018 was haar werk een belangrijk onderdeel van het Nobilis-project ‘Verstild. Tien kunstenaars zien het Fochtelooerveen’. Zij schreef een groot deel van de tekst van het begeleidende Nobilis cahier en leverde de foto’s en tijdens de presentatie op Ameland Kunstmaand en in Apeldoorn verzorgde zij dat jaar een volledige tentoonstelling met haar foto’s. Zo is ze een ware ambassadeur geworden voor de natuur in het Fochtelooerveen. Lezingen De tentoonstelling van haar foto’s wordt nu gecombineerd met een tentoonstelling van de geschiedenis van de Verkade Albums. Daar is een lezingenprogramma aan gekoppeld. Judith Bouma vervaardigde een prachtige PowerPointpresentatie, waarvoor zij aquarellen uit de Verkade Albums fotografeert en plaatst naast eigen foto’s. Even een voorbeeld. De klokjesgentiaan een zeldzaam plantje. Eerst een foto van een aquarel met daarop de klokjesgentiaan en daarna een foto van Judith Bouma van dit plantje. Pieter Jonker vertelt bijzonderheden bij de illustraties uit de Verkade Albums over de geschiedenis van die albums, maar ook over de auteurs en de illustratoren. Zo vertelt Judith Bouma bijzonderheden over de flora…

Lees verder

Sorry, we konden geen berichten vinden. Probeer andere zoekterm(en).

Programma's voor groepen

Stichting Nobilis start in Fochteloo met een nieuwe activiteit: dag- arrangementen voor groepen en op maat gemaakt. Judith Bouma-Litjens en Pieter Jonker nemen het initiatief om programma’s samen te stellen voor groepen, die een dag in Fochteloo te gast willen zijn. Programma’s waar kunst, cultuur, geschiedenis, natuur en landschap in Fochteloo hand-in-hand gaan.

’s Ochtends is er om 10.00 uur ontvangst koffie/thee met koek in het centrum voor prentkunst met een lezing met PowerPointpresentatie en een rondgang door het gebouw met toelichting door Pieter Jonker of een lezing met PowerPointpresentatie over de natuur van het Fochtelooërveen door Judith Bouma-Litjens. Daarna een lunch in het Dorpshuis Et Legien.

’s Middags kunnen de beide lezingen met PowerPointpresentaties ook verzorgd worden, maar kan er ook gekozen worden uit een aanbod van diverse activiteiten: een wandeling of fietstocht door het Fochtelooërveen, een tocht met de boevenbus van het Gevangenismuseum Veenhuizen, een historische rondleiding door de Kampen Ybenheer  en Oranje in Fochteloo, te gaan klootschieten of jeu de boulen of een informatief programma over de geschiedenis van Fochteloo te volgen. Alles hangt af of de deelnemers mobiel zijn en waar de voorkeuren van een groep liggen. Eind van de dag is rond 16.30 uur.

De uiteindelijke kosten hangen af van de kosten van het middagprogramma. Vanaf 25,00 euro, lunch, koffie en thee inbegrepen. U begrijpt wellicht dat bij een fietstocht fietsen gehuurd moeten worden. Dat brengt extra kosten mee en dat geldt ook voor de boevenbus.

Het programma is toe te spitsen op allerlei doelgroepen: jong, oud, familiereunie’s, bedrijfsuitjes, teambuilding, reisgezelschappen, de jaarlijkse reis van uw vereniging, hei-dagen of vrijwilligers-uitjes. Wilt u ruimte inlassen voor ongestoord een eigen vergadering of bespreking. Alles is mogelijk.
Samen bespreekt u met Judith Bouma uw programmawensen, daarna krijgt u een offerte en kunt u definitief een afspraak maken als het naar wens is.

Ook blijft de mogelijkheid voor een bezoek van een dagdeel aan het centrum voor prentkunst. U krijgt een lezing met PowerPointpresentatie en een rondleiding door het centrum, koffie/thee met koek inbegrepen. Kosten: 5,00 euro per persoon. Pieter Jonker is dan uw gastheer.

Wilt u meer weten of in gesprek: stuur een mail

Bellevue Fochteloo - Foto: Judith Bouma
Kraanvogels in het Fochelooërveen - Foto Judith Bouma
Het vrouwtje van het Heideblauwtje - Foto: Judith Bouma

Openingstijden

Van harte welkom!

Het centrum voor prentkunst van de Stichting Nobilis is vanaf 25 april 2021 op donderdag- tot en met zondagmiddag van 13.30 – 16.30 uur geopend.

Gratis entree!

Stichting Nobilis Centrum voor prentkunst

Zuideinde 26b
8428 HE Fochteloo
06 38392840

Plan uw route

Plan eenvoudig uw route naar Nobilis- centrum voor prentkunst in Fochteloo. Parkeren is gratis!

 

route

Openingstijden

Donderdag tot en met zondag van 13:30 tot 16:30 uur.

 

Route

Plan uw route

Contact:

Bezoekadres
Zuideinde 26B
8428 HE  Fochteloo

Postadres
Lange Akker 24
8431 PG  Oosterwolde

T: 06 38 39 28 40

KvK: 41003933

E: info@stichtingnobilis.nl