Peter Lazarov

Prentkunst in en om Zutphen

Zondag 25 april start het centrum voor prentkunst met de tentoonstelling ‘Prentkunst in en om Zutphen’. Vier uren van te voren moet er via onze website een afspraak gemaakt worden. Per uur kunnen maximaal 6 bezoekers het centrum binnen en dat geldt dan voor de donderdag- tot en met zondagmiddag. Na de aanmelding krijgen de bezoekers een bevestiging van de afspraak. De nieuwe tentoonstelling is deels een collectie-tentoonstelling en deels een verkooptentoonstelling.

De eerste tentoonstelling in 2021, die vorig jaar gehouden zou worden moest door de corona-crisis uitgesteld worden. De tentoonstelling was in de zomer van 2020 wel te zien in Dat Bolwerck in Zutphen en trok daar heel veel bezoek. Bij de tentoonstelling is een publicatie beschikbaar, die in samenwerking met het kwartaaltijdschrift ‘Grafiekwereld’ werd gerealiseerd. 

Peter Kooij, Based on Babs. Bearded collie (van de buren), lino, handgeprepareerde ondergrond, 2018, 670 x 430 mm.

Kunstenaars uit Zutphen

In de nieuwe tentoonstelling is volop aandacht voor de kunstenaars van nu uit Zutphen en omgeving. Er is werk te zien van de bekende etser Wim van der Meij (1949). Hij volgde na een aantal etscursussen zijn opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. In 1986 koos hij ervoor om van de beeldende kunst echt zijn beroep te maken. Hij noemt zich etser, geen kunstenaar. De aandacht in zijn werk gaat uit naar natuur, landschap en stadsgezichten Uit Zutphen komt ook Peter Kooij (1957). Hij schildert, tekent en maakt lino’s. Van zijn hand zijn lino’s te zien in de tentoonstelling in Fochteloo. Hij volgde naast zijn medicijnenstudie destijds de akte tekenen.

Sandra van de Griendt, Duet, tekening op papier, collage, houtskool, potlood, o.i. inkt, 2020, 300 x 400 mm.

Verder het verrassende werk van Sandra van de Griendt (1958) uit Warnsveld. Haar roots liggen in Schotland en Engeland, waar ze in Londen een opleiding volgt voor binnenhuisarchitectuur. In Nederland volgt ze in Leiden een opleiding museologie. Tenslotte gaat ze naar de Academie in Arendonk (beeldhouwen en later tekenen) in België. Ze combineert tekenen met fotografie. Haar werk is overwegend abstract.

Peter Kalkowsky, Brooklyn Bridge II, 10-kleuren draaddruk, 2017-189, 650 x 500 mm.

Het centrum voor prentkunst is verheugd dat zij het werk van de bekende graficus Peter Kalkowsky (1967) uit Zutphen mag tonen. Hij is in de Nederland en Duitsland een bekende naam door zijn zogenaamde draaddrukken.

Linde Leijh, zonder titel, olieverf op doek, 2019, 300 x 240 mm.

Een grote ontdekking is de jonge kunstschilder Linde Leijh (1982), die haar atelier heeft in de Kunstlokalen in Zutphen. Zeeuwse en noordelijke landschappen staan centraal in haar werk. Ze volgde haar opleiding aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Pieter Jonker over haar werk: ‘Er naar kijkend word je stil van binnen. Ik weet zeker dat Nederland nog veel van haar zal zien. Mensen die van het werk van Christiaan Kuitwaard houden, zullen onmiddellijk werk van haar willen aankopen.’ Tenslotte is er aandacht voor het project Zutphenprenten van galeriehoudster Bozana Milec. Zij gaf in de loop der tijd aan alle grote namen in de Nederlandse grafiekwereld een opdracht om een Zutphenprent te maken. In Fochteloo laat zij de kleurige prenten van Herman Gordijn, Gea Karhof, Rolf Weijburg, Vincent van Ojen en Frank Dekkers zien. Publicatie en tentoonstelling worden financieel mogelijk gemaakt door de gemeenten Zutphen en Ooststellingwerf, provincie Friesland, het Gé Kok Foons en de Johan Veenstra Stichting.

Peter Kooij, Uitzicht uit mijn huis Oost, gemengde techniek, basis is lino, 2018, 250 x 570 mm.

Eerbetoon

Wim van der Meij, Huismus, ets, 2009, 145 x 120 mm.

Publicatie en tentoonstelling zijn eigenlijk een klein eerbetoon aan Chris en Tonneke Schriks in Warnsveld. Zij schonken in 2014 een prachtige collectie aan de Stichting Nobilis in Fochteloo. Chris Schriks was directeur-uitgever van De Walburg Pers in Zutphen. Naast het uitgevershuis en de drukkerij schreef Chris Schriks ook talrijke boeken en bestierde hij als liefhebberij de uitgeverij De Gaillarde Pers. Deze private press gaf bijzondere (kunst-) boeken uit in kleine oplagen, vaak met originele grafiek, zoals de twee grote boeken met etsen van de bekende Jeanne Bieruma Oosting uit Almen en de vele boeken met houtgravures van Pam G. Rueter uit Amsterdam, die in Fochteloo te zien zullen zijn. In 2014 schonk hij niet alleen de boeken van de Gaillarde Pers maar ook de originele blokken en platen van de prenten, waarvoor Chris en Tonneke Schriks de opdracht gaven.

In de begeleidende publicatie bij de tentoonstelling zijn er derhalve artikelen opgenomen over De Gaillarde Pers, over de in Zutphen geboren Charles Behrens (1907-1965), over Ank Spronk-Feenstra (1919-2010) uit Lochem en over Jeanne Bieruma Oosting (1898-1994). Een paar jaar geleden verwierf de Stichting Nobilis de volledige ateliernalatenschap van Ank Spronk-Feenstra.

Ank Spronk-Feenstra, Tour des chats, kleurets, 1999, 243 x 217 mm.

In de tentoonstelling is er aandacht voor bovengenoemde kunstenaars, maar ook toont de Stichting Nobilis voor het eerst een reeks houtgravures van de bekende Friese kunstenaar Jan Mankes, die het laatste deel van zijn leven in Eerbeek woonde en werkte. Dit werk komt deels uit de schenking van de collectie Tempelman. Hij was vroeger de rector van het Stellingwerf College in Oosterwolde. En deels uit de collectie Toon Wegner, die in opdracht van de provincie Drenthe een serie blokken van Jan Mankes opnieuw had gedrukt.

Kleine expositie Erik van Ommen

De tentoonstelling Prentkunst in en om Zutphen is door het hele gebouw ingericht. Er is heel veel te zien. In het kantoor is een kleine expo gemaakt naar aanleiding van Nobilis cahier 14 Erik van Ommen Vogelprenten ontwerpen, snijden en drukken.

Kijken

Bezoek het centrum voor prentkunst. Met regelmaat worden nieuwe exposities van toonaangevende prentkunstenaars ingericht, maar zijn ook werken uit de vaste collectie te bekijken. Of raadpleeg de uitgebreide bibliotheek van het centrum.

 

De entree is gratis, dus... van harte welkom.

Exposities in aantocht

Sierd Geertsma-tentoonstelling van 10 juli 2021 tot en met 3 oktober 2021

Tijdens de Sierd Geertsma-tentoonstelling worden er in het centrum met regelmaat lezingen gehouden over leven en werk van Sierd Geertsma. Er worden ook tal van rand-activiteiten georganiseerd. Wij brengen u op de hoogte. De tentoonstelling is te bezoeken van 10 juli tot en met 3 oktober op donderdag- tot en met zondagmiddag van 13.30 – 16.30 uur en loopt parallel aan de tentoonstelling in Museum Drachten.

Grietje Postma van 9 oktober 2021 tot en met 12 december 2021

De tentoonstelling omvat nieuw werk van Grietje Postma. Ja, wie herinnert zich niet de succesvolle tentoonstelling en het prachtig boek van Grietje Postma, dat helaas is uitverkocht. Grietje Postma maakt de Vriendenprent 2021 van de Stichting Nobilis. Vrienden kunnen zich aanmelden voor een minimale donatie van dertig euro. Op dit moment telt de Vriendenorganisatie 179 vrienden en vriendinnen. Vrienden worden uitgenodigd voor alle activiteiten van de Stichting Nobilis, krijgen kortingen en de jaarlijkse Vriendenprent.

Tegelijkertijd met de tentoonstelling van Grietje Postma is er ook een tentoonstelling over de Verkade-albums en hun kunstenaars tegelijkertijd met foto’s van natuurfotografe Judith Bouma.  Zij verzorgt samen met Pieter Jonker een lezing met PowerPointpresentatie (op aanvraag voor groepen). In die presentatie wisselen foto’s van de aquarellen van planten, dieren, vogels en insecten uit de Verkade-albums (die ook in het Fochtelooerveen voorkomen) af met foto’s van Judith Bouma van diezelfde levende natuur. Groepen kunnen zich aanmelden voor zo’n presentatie (wordt gehouden in het Dorpshuis) die dan vervolgt wordt met een bezoek aan de tentoonstelling van Grietje Postma en de tentoonstelling van de Verkade-albums en de natuurfoto’s van Judith Bouma in het naastgelegen centrum voor prentkunst.

Programma's voor groepen

Stichting Nobilis start in Fochteloo met een nieuwe activiteit: dag- arrangementen voor groepen en op maat gemaakt. Judith Bouma-Litjens en Pieter Jonker nemen het initiatief om programma’s samen te stellen voor groepen, die een dag in Fochteloo te gast willen zijn. Programma’s waar kunst, cultuur, geschiedenis, natuur en landschap in Fochteloo hand-in-hand gaan.

’s Ochtends is er om 10.00 uur ontvangst koffie/thee met koek in het centrum voor prentkunst met een lezing met PowerPointpresentatie en een rondgang door het gebouw met toelichting door Pieter Jonker of een lezing met PowerPointpresentatie over de natuur van het Fochtelooërveen door Judith Bouma-Litjens. Daarna een lunch in het Dorpshuis Et Legien.

’s Middags kunnen de beide lezingen met PowerPointpresentaties ook verzorgd worden, maar kan er ook gekozen worden uit een aanbod van diverse activiteiten: een wandeling of fietstocht door het Fochtelooërveen, een tocht met de boevenbus van het Gevangenismuseum Veenhuizen, een historische rondleiding door de Kampen Ybenheer  en Oranje in Fochteloo, te gaan klootschieten of jeu de boulen of een informatief programma over de geschiedenis van Fochteloo te volgen. Alles hangt af of de deelnemers mobiel zijn en waar de voorkeuren van een groep liggen. Eind van de dag is rond 16.30 uur.

De uiteindelijke kosten hangen af van de kosten van het middagprogramma. Vanaf 25,00 euro, lunch, koffie en thee inbegrepen. U begrijpt wellicht dat bij een fietstocht fietsen gehuurd moeten worden. Dat brengt extra kosten mee en dat geldt ook voor de boevenbus.

Het programma is toe te spitsen op allerlei doelgroepen: jong, oud, familiereunie’s, bedrijfsuitjes, teambuilding, reisgezelschappen, de jaarlijkse reis van uw vereniging, hei-dagen of vrijwilligers-uitjes. Wilt u ruimte inlassen voor ongestoord een eigen vergadering of bespreking. Alles is mogelijk.
Samen bespreekt u met Judith Bouma uw programmawensen, daarna krijgt u een offerte en kunt u definitief een afspraak maken als het naar wens is.

Ook blijft de mogelijkheid voor een bezoek van een dagdeel aan het centrum voor prentkunst. U krijgt een lezing met PowerPointpresentatie en een rondleiding door het centrum, koffie/thee met koek inbegrepen. Kosten: 5,00 euro per persoon. Pieter Jonker is dan uw gastheer.

Wilt u meer weten of in gesprek: stuur een mail

Bellevue Fochteloo - Foto: Judith Bouma
Kraanvogels in het Fochelooërveen - Foto Judith Bouma
Het vrouwtje van het Heideblauwtje - Foto: Judith Bouma

Openingstijden

Het centrum voor prentkunst van de Stichting Nobilis is van 13 juni  tot en met 13 december 2020 geopend op donderdag- tot en met zondagmiddag van 13.30 – 16.30 uur.

Gratis toegang. Het is nodig om een tijdslot voor uw bezoek te reserveren.

 

Stichting Nobilis Centrum voor prentkunst

Zuideinde 26b
8428 HE Fochteloo
06 38392840

mondmasker

Het dragen van een mondmasker is verplicht

In het centrum voor prentkunst is met ingang van 15 oktober 2020 het dragen van een mondmasker verplicht. Desgewenst verstrekt het centrum een mondmasker aan bezoekers.

Plan uw route

Plan eenvoudig uw route naar Nobilis- centrum voor prentkunst in Fochteloo. Parkeren is gratis!

 

Openingstijden

Donderdag tot en met zondag van 13:30 tot 16:00 uur.

Reserveer uw tijdslot

 

Route

Plan uw route

Contact:

Bezoekadres
Zuideinde 26B
8428 HE  Fochteloo

Postadres
Lange Akker 24
8431 PG  Oosterwolde

T: 06 38 39 28 40

E: info@stichtingnobilis.nl