Peter Lazarov

Kijken

Bezoek het centrum voor prentkunst. Met regelmaat worden nieuwe exposities van toonaangevende prentkunstenaars ingericht, maar zijn ook werken uit de vaste collectie te bekijken. Of raadpleeg de uitgebreide bibliotheek van het centrum.

 

De entree is gratis, dus... van harte welkom.

Nieuwe tentoonstellingen Elsbeth Cochius en Jan van der Meulen

Na de succesvolle tentoonstellingen van Eline Brontsema en Zdenek Mezl zijn van zondag 16 juni tot en met zondag 1 september twee nieuwe tentoonstellingen te zien: het grafisch werk van Elsbeth Cochius uit Enschede en de litho’s en staaldrukken van Jan van der Meulen uit Burgum.

Elsbeth Cochius komt naar Fochteloo

Naar nu pas bekend is geworden komt er volgend jaar een overzichtstentoonstelling van het werk van grafica Elsbeth Cochius (1951) in het Rijksmuseum Twenthe in Enschede, maar eerst komt ze met een solotentoonstelling naar Fochteloo. Daar zijn we best een beetje trots op dat Stichting Nobilis de linosneden van Cochius mag tonen. Haar werk is vaak groot en zwart-wit. Zij schuwt het experiment niet al is ze al een leven lang toonaangevend in de wereld van de prentkunst. Op dit moment is haar werk samen met andere Nederlandse kunstenaars te zien op de Grafiektriënnale in Konstmuseum Uppsala in Zweden. Verrassend is het ook dat ze in Fochteloo twee bijzondere grafiekobjecten laat zien: één met spiegels en een andere in de vorm van een toren. Ze volgde de opleiding Monumentale vormgeving, grafiek en keramiek aan de Academie voor beeldende kunst in Enschede. In haar werk is de natuur een constante factor, maar ook de actualiteit krijgt aandacht: drones, vluchtelingen en destijds De Golfoorlog. Ze geeft met enige regelmaat ook kalenders met originele grafiek en grafiekdozen uit. Daarin brengt ze het werk samen van collega-kunstenaars. Ze maakte overigens voor tal van (kinder-) boeken illustraties. Peter Kooij schreef een boeiend artikel over haar werk voor het nieuwe zomernummer van Grafiekwereld, dat ook in Fochteloo te koop zal zijn. Laat u verrassen en kom naar Fochteloo.

Elsbeth Cochius, Bargerveen, meerkleurenlino, reductietechniek, 350 x 250mm, 2018
Elsbeth Cochius, Regenboogforellenmeer, meerkleurenlino, reductietechniek, 350 x 250mm, 2020
Elsbeth Cochius, Het Hogeland, meerkleurenlino, reductietechniek, 250 x 350mm, 2021
Elsbeth Cochius, Schilders op grote hoogte, linodruk, 400 x 500mm, 2018

Steen- en staaldrukker Jan van der Meulen (88)

Jan van der Meulen uit Burgum is onverwacht bijna blind geworden, maar hij verliest zijn goede moed niet. Hij maakt geen prenten meer, maar schildert nog met passie en op gevoel. In de eerste plaats is de tentoonstelling in Fochteloo een terugblik op zijn steen- en staaldrukken, die overigens ook nog te koop zijn. Maar ook zijn recente schilderijen zijn er, die hij schildert op papier dat gemaakt wordt door Molen De Schoolmeester in Westzaan. Het is de laatste papiermolen ter wereld die op windkracht functioneert. Het is  heel bijzonder en stevig papier. Voor 120,00 euro koopt u een uniek schilderij van Jan van der Meulen. Jan van der Meulen volgde een opleiding tot steendrukker-lithograaf aan de Grafische School in Zwolle (1951-1955). Op 14-jarige leeftijd komt hij in dienst van de Electro blikfabriek in Leeuwarden en werkt op de grafische afdeling waar ontwerpen worden gemaakt voor decoraties op blikken trommels. Vanaf 1968 begint hij zich als beeldend kunstenaar te ontwikkelen. Is bevriend geraakt met graficus Toon Wegner, die in Orvelte was neergestreken. Gaat met zijn Joukje wonen in een voormalig dorpscafé in Balinge en geeft daar workshops op het terrein van de lithografiek en de staaldruk. Sinds 1989 richt hij zich volledig op zijn kunstenaarschap. Hij geniet ook bekendheid als maker van bijzondere, speelse objecten.

Jan van der Meulen, Oranje vogel, staaldruk, 1997
Jan van der Meulen, Thuisboot, staaldruk, 2003
Jan van der Meulen, Insect, staaldruk, 1997

Expositie Jan van der Meulen

Vanaf zondag 16 juni 2024 tot en met zondag 1 september zijn bij Nobilis de kleurenlitho’s van Jan van der Meulen uit Burgum te zien.

Lees verder

Expositie Elsbeth Cochius

Van zondag 16 juni 2024 tot en met zondag 1 september exposeert Elsbeth Cochius uit Enschede met lino’s en zeefdrukken bij Nobilis.

Lees verder

Programma's voor groepen

Stichting Nobilis start in Fochteloo met een nieuwe activiteit: dag- arrangementen voor groepen en op maat gemaakt. Judith Bouma-Litjens en Pieter Jonker nemen het initiatief om programma’s samen te stellen voor groepen, die een dag in Fochteloo te gast willen zijn. Programma’s waar kunst, cultuur, geschiedenis, natuur en landschap in Fochteloo hand-in-hand gaan.

’s Ochtends is er om 10.00 uur ontvangst koffie/thee met koek in het centrum voor prentkunst met een lezing met PowerPointpresentatie en een rondgang door het gebouw met toelichting door Pieter Jonker of een lezing met PowerPointpresentatie over de natuur van het Fochtelooërveen door Judith Bouma-Litjens. Daarna een lunch in het Dorpshuis Et Legien.

’s Middags kunnen de beide lezingen met PowerPointpresentaties ook verzorgd worden, maar kan er ook gekozen worden uit een aanbod van diverse activiteiten: een wandeling of fietstocht door het Fochtelooërveen, een tocht met de boevenbus van het Gevangenismuseum Veenhuizen, een historische rondleiding door de Kampen Ybenheer  en Oranje in Fochteloo, te gaan klootschieten of jeu de boulen of een informatief programma over de geschiedenis van Fochteloo te volgen. Alles hangt af of de deelnemers mobiel zijn en waar de voorkeuren van een groep liggen. Eind van de dag is rond 16.30 uur.

De uiteindelijke kosten hangen af van de kosten van het middagprogramma. Vanaf 25,00 euro, lunch, koffie en thee inbegrepen. U begrijpt wellicht dat bij een fietstocht fietsen gehuurd moeten worden. Dat brengt extra kosten mee en dat geldt ook voor de boevenbus.

Het programma is toe te spitsen op allerlei doelgroepen: jong, oud, familiereunie’s, bedrijfsuitjes, teambuilding, reisgezelschappen, de jaarlijkse reis van uw vereniging, hei-dagen of vrijwilligers-uitjes. Wilt u ruimte inlassen voor ongestoord een eigen vergadering of bespreking. Alles is mogelijk.
Samen bespreekt u met Judith Bouma uw programmawensen, daarna krijgt u een offerte en kunt u definitief een afspraak maken als het naar wens is.

Ook blijft de mogelijkheid voor een bezoek van een dagdeel aan het centrum voor prentkunst. U krijgt een lezing met PowerPointpresentatie en een rondleiding door het centrum, koffie/thee met koek inbegrepen. Kosten: 5,00 euro per persoon. Pieter Jonker is dan uw gastheer.

Wilt u meer weten of in gesprek: stuur een mail

Bellevue Fochteloo - Foto: Judith Bouma
Kraanvogels in het Fochelooërveen - Foto Judith Bouma
Het vrouwtje van het Heideblauwtje - Foto: Judith Bouma

Openingstijden

Het centrum voor prentkunst van de Stichting Nobilis is op donderdag- tot en met zondagmiddag van 13.30 – 16.30 uur geopend.

Gratis entree!

Stichting Nobilis Centrum voor prentkunst

Zuideinde 26b
8428 HE Fochteloo
06 38392840

Plan uw route

Plan eenvoudig uw route naar Nobilis- centrum voor prentkunst in Fochteloo. Parkeren is gratis!

 

route

Openingstijden

Donderdag tot en met zondag van 13:30 tot 16:30 uur.

 

Route

Plan uw route

Contact:

Bezoekadres
Zuideinde 26B
8428 HE  Fochteloo

Postadres
Lange Akker 24
8431 PG  Oosterwolde

T: 06 38 39 28 40

KvK: 41003933

E: info@stichtingnobilis.nl